Collector’s Editions zijn al jarenlang een begrip in gaming. Jullie kennen ze allemaal wel. Een speciale editie van een bepaalde game waar je iets meer betaald voor wat extraatjes. Steelbook cases, de soundtrack, art work, DLC en wellicht een mooie figurine om mee te pronken. De vitrinekasten van ondergetekende zitten bijvoorbeeld vol PVC-beeldjes van mijn favoriete games. Echter hebben die editions naar mijn mening een neerwaartse spiraal ingezet de afgelopen jaren. Die gedachte ga ik eens verkennen in dit artikel.

Laten we eens een periode van tien jaar geleden pakken. In 2012 waren er qua AAA-games zeker een paar highlights. Sterker nog, het was een uitstekend jaar. Denk aan Far Cry 3, Mass Effect 3, Assassin’s Creed 3, Dishonored, Max Payne 3, Borderlands 2, XCOM: Enemy Unknown, Hitman: Absolution en ga zo maar door. Veel van deze games hadden een collector’s edition en een aantal daarvan zijn ook in mijn collectie beland.

De gemiddelde kosten voor zo’n collector’s edition? Tussen de 100 en 150 euro was je meestal wel kwijt voor een van die mooie dozen. Wellicht aan de hoge kant, zeker voor de student die ik toentertijd was. Een gloednieuwe game kostte toen echter al 60 euro, wat zeker op dit moment als oude geschiedenis aanvoelt. Mijn logica was altijd dat je dus meestal maar een paar tientjes extra kwijt was aan de extra goodies. Met wellicht enige schaamte zeg ik dus dat zo’n vier van de bovenste games bij mij binnen kwamen als collector’s edition.

Het ging natuurlijk fout bij Ubisoft

Een negatieve spiraal kan zich soms heel ongemerkt inzetten. Ik moest bijvoorbeeld flink piekeren om te bedenken waar het voor het eerst fout ging bij mij. Toch ben ik daar op gekomen. Het ging, zoals bij vele zaken in gaming, fout bij Ubisoft. Wie kan zich de gigantische hype van de eerste Watch_Dogs nog herinneren? Ik denk dat die hype beter in het geheugen is gebleven dan de game zelf.

Zoals je kan verwachten had Ubisoft ook collector’s editions klaargezet voor die game. Ik zeg overigens niet voor niks collector’s editions, want er waren er meerdere. Het geheel werd zelfs zo verwarrend en belachelijk dat er een spreadsheet nodig was om te zien welke goodie je bij welke editie kreeg. Niet heel handig voor het informeren van consumenten als je het mij vraagt. Maar goed, Watch_Dogs werd de grootste dag één verkoper in de geschiedenis van de uitgever. Dus wat weet ik er van?

Peperduur

De jaren bleven daarna voorbij gaan. In de tussentijd kocht ik zelden nog collector’s editions. Ik kan me alleen de edities van Batman: Arkham Knight en The Witcher 3 herinneren. Die van The Witcher 3 was toen aan de dure kant, zo’n 200 euro. Echter zat die zo vol met kwalitatieve goodies dat het me niet uitmaakte. Mijn realisatie over collector’s editions kwam echter recentelijk pas, toen ik rondstruinde op de Gamescom van dit jaar.

Een van de onthullingen in die periode was de collector’s edition van Hogwarts Legacy. Naar mijn mening was die peperduur en ook absoluut niet het geld waard. Een collector’s edition van de aankomende Dead Space remake volgde. Vol met gave dingen, absoluut, maar een prijs waar ik, zelfs met een full-time inkomen, raar van opkeek.

Neerwaartse spiraal

Maar goed, de kwaliteit van een collector’s edition blijft natuurlijk subjectief. Wat niet subjectief is is de prijs ervan. Waarom schieten die zo omhoog? Natuurlijk zijn er (zeker nu) factoren als inflatie, maar zelfs dan vind ik de prijsstijging pittig. Collega Joey vermeldde recentelijk aan mij dat de productiekosten van PVC erg gestegen zijn in die periode. Dat zou een uitstekende verklaring kunnen zijn. Het is in ieder geval ook een reden waarom het bijvoegen van PVC-beeldjes steeds minder gebeurt bij collector’s editions.

Zou ik ooit in mijn leven nog een collector’s edition aanschaffen? Natuurlijk, mits de prijs en inhoud schappelijk zijn. Echter kan je aan dit artikel wel merken dat die wereld nog ver weg lijkt. Ik hoop daarom van harte dat deze neerwaartse spiraal in de toekomst verbroken gaat worden. Dan blijf ik in de tussentijd wel gewoon digitale versies van games kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *