Hogwarts Legacy heeft het beste gear systeem in tijden

Een van de grotere releases van 2023 is Hogwarts Legacy. Aangezien ondergetekende samenwoont met een groot Potterfan, leeft deze game al jaren heel erg in ons huishouden. Ik heb er op het moment van schrijven zo’n tien uur in gestoken. Mijn gevoelens over het spel zijn erg positief. Hogwarts Legacy moest eigenlijk maar één ding goed doen: de fantasie waarmaken om als student op Hogwarts rond te kunnen dwalen. Hierin zijn ze naar mijn mening geslaagd. Dit is echter geen review van de game. Ik wil namelijk slechts een enkel punt ervan belichten dat me heel positief verrast heeft. Hogwarts Legacy heeft namelijk het beste gear systeem dat ik in tijden gezien heb.

We weten waarschijnlijk allemaal wel wat hier met gear bedoelt wordt. Het gaat om in-game items die een bepaald effect hebben op de ervaring van de speler. Deze kunnen allereerst een cosmetisch effect hebben. Jouw personage trekt een bepaald kledingstuk aan, waardoor die een andere look krijgt. Hopelijk is het er eentje die je ook mooi vindt. Vaker nog, vooral in RPG’s, hebben items ook gameplay voordelen. Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor betere aanvallen, defence en ga zo maar door.

Hogwarts Legacy heeft dit ook en werkt het naar mijn mening op een prachtige manier uit. De makers van het spel, Avalanche, lijken zich te hebben afgevraagd: “Hoe kunnen we ons gear systeem zo praktisch en vermakelijk mogelijk maken?”. Dat hebben ze op de volgende manier uitgewerkt. Door de gehele map van Hogwarts Legacy verzamel je kleding items. Denk aan brillen, hoeden, handschoenen en hele outfits. Sommigen hiervan hebben een gameplay-voordeel. De eerdergenoemde verhoging van aanval- en verdedigingsstats zijn hier voorbeelden van. Sommigen zijn daarnaast echter puur kosmetisch.

Onzichtbaar

Tot dusver klinkt dit allemaal heel standaard. Je verzamelt gaandeweg spullen en uiteraard ziet je personage eruit alsof ze hun gehele kledingkast tegelijk aangetrokken hebben. Dit doe je niet omdat je de look mooi vindt, maar omdat deze kledingcombi je de beste stats geeft. Op zulke momenten moet ik denken aan The Witcher 3: Wild Hunt. Ik kan me herinneren dat de beste gear in die game er visueel altijd het lelijkste uit zag. Maar goed, je wilt nu eenmaal die goede stats hebben.

Hogwarts Legacy heeft hier iets op bedacht. Hoe gear er uit ziet en welke stats ze meebrengen staan daar namelijk los van elkaar. Stel je voor: je vindt een hoed in de game die jouw een +10 aan defence geeft. Super handig, natuurlijk. Maar je vindt de hoed niet bij je personage passen. Hogwarts Legacy geeft je hiervoor twee opties. Ten eerste kan je de hoed ‘onzichtbaar’ maken. Oftewel, je ziet het item niet, maar hebt nog wel de positieve stats. Leuk ook dat de game hier een verhaalreden voor geeft. “Waarom is dit item onzichtbaar?” “Magic…”

Het beste van beide kanten

Maar wacht, er is meer. Stel nou dat je een kledingstuk aan hebt dat je wel mooi vindt. Je krijgt er zelfs een mooie stat boost bij. Wat wil je nou nog meer? Maar even later vind je een soortgelijk kledingstuk. Deze is niet half zo mooi, maar heeft wel betere stats. Wat ga je dan doen? Een lelijk kledingstuk dragen of met mindere stats de game spelen? Hogwarts Legacy heeft er voor gezorgd dat je niet hoeft te kiezen. Je kan namelijk het uiterlijk van het kledingstuk hetzelfde houden, maar wel de nieuwe stats krijgen. Zelfs als je een bepaald kledingstuk verkoopt, kan je diens uiterlijk nog steeds gebruiken bij je character. Zo behoud je het beste van beide kanten.

Ik kan merken dat Hogwarts Legacy met veel liefde en oog voor detail gemaakt is. Diens gear systeem laat namelijk precies dat zien. Avalanche heeft plezier en praktisch nadenken voorop gezet. Ik hoop dan ook van harte dat meer ontwikkelaars deze manier van denken gaan overnemen. Chapeau Avalanche!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *