Wat is het belang van muziek in video games?

Ligt het nou aan mij of wordt muziek in video games voor een deel over het hoofd gezien? Er is uiteraard een groot catalogus aan titels waar muziek niet wordt genegeerd, maar (voor mijn gevoel) een nog groter deel waarbij dat wel wordt gedaan. Muziek is niet alleen belangrijk in video games, maar ook in andere media, zoals films. Daarom wil ik het graag hebben over het belang van muziek in video games en waarom het meer aandacht moet krijgen.

Wat doen Soundtracks?

Een soundtrack zorgt voor emoties, zet de tone van het verhaal/setting en brengt een vorm van immersie. Dit geldt natuurlijk ook voor film, maar bij video games gaat de immersie naar een ander niveau. Spelers hebben controle over de hoofdpersoon en gaan daarmee door het spel. Daarom is het belangrijk dat de componist de sfeer van een game kan implementeren. Dit is bij een aantal genres meteen te merken.
Een sterk voorbeeld hiervan zijn horror en survival games. In de meeste gevallen wordt de atmosfeer meteen vastgesteld en krijgen spelers meteen een gevoel wat voor ervaring zij kunnen verwachten. Denk bijvoorbeeld aan Alien Isolation of Dead Space. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor horror games, maar ook voor andere genres. Een voorbeeld hiervan zijn Kingdom Hearts, Final Fantasy, The Witcher 3: Wild Hunt (RPG’s), DOOM, Wolfenstein, Quake (FPS), Red Dead Redemption, Uncharted, Nier (action-adventure) en nog veel meer.

Waarom dit onderwerp?

Mijn inspiratie hiervoor kwam toen ik God of War Ragnarök aan het spelen was. Er waren heel veel momenten in het spel waar de soundtrack alle momenten heeft overtroffen. De muziek wekte verschillende emoties op diverse momenten, voor zowel grote en kleine omstandigheden. Ik heb vaak genoeg met verbazing stil moeten staan, omdat de soundtrack zo goed was. Het is naar mijn mening misschien wel het beste aspect van God of War Ragnarök. Ik heb verschillende reviews gelezen en ik merk dat niemand de tijd neemt om over de soundtrack te praten. Het wordt wel benoemd, maar er wordt niet dieper op in gegaan. Dat is natuurlijk prima, iedereen heeft zijn/haar voorkeuren bij een game en vinden andere elementen belangrijker.

De muziek bij From Software titels zijn effectief op een andere manier. Dan heb ik het met name over Demon’s Souls tot en met Dark Souls 3. Je bevindt je in een duistere en lege wereld, met gevaar om iedere hoek, maar terwijl je door verschillende locaties loopt heb je geen muziek. De enige momenten wanneer je muziek hoort bij de Soulsborne games (naast de titelscherm) is tijdens boss battles. Deze momenten zijn intens en testen jouw vaardigheden als speler. De muziek brengt een grandioos en gedenkwaardig gevoel. Wanneer je de muziek later hoort associeer je dat met de game, gevecht en intensiteit wat daarmee kwam. Een aantal voorbeelden van mij zijn de gevechten met Blood-Starved Beast, Nameless King, Abyss Watchers, Dancer of the Boreal Valley en nog veel meer.

Conclusie

Het belang van muziek in video games is immens. Veel geweldige soundtracks worden niet erkend, maar zonder ze zouden veel games niet hetzelfde zijn. Ik raad aan om te kijken naar jouw favoriete games en om de soundtrack te luisteren. Veel soundtracks zijn te vinden op platformen zoals YouTube, Spotify en Apple Music, dus het is toegankelijker dan voorheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *