Star Wars fans hebben een hoop om naar uit te kijken. Naast diverse series (en mogelijk films) zijn er ook een tal van games in (her)ontwikkeling. In dit item duiken we iets dieper in op de games waarvan we zeker weten dat ze eraan komen!

Voor jullie gemak en om het zo overzichtelijk mogelijk te houden, heb ik de games op basis van releasedatum gefilterd. Dus we beginnen met de games die eerst uitkomen, gevolgd door de games die later zullen verschijnen tot de games waarbij er nog geen releasedatum bekend is.

Star Wars: Tales of the Galaxy Enhanced Edition

Releasedatum: 22 februari 2023
Platforms: PlayStation 5/ VR 2

Star Wars Tales of the Galaxy Enhanced Edition is een re-release voor de PlayStation VR 2 en is zelfs een van de launchgames voor de nieuwe VR-bril van Sony. Uiteraard betekent het “Enhanced” gedeelte dat de game gebruik zal maken van alle (extra) features van de PlayStation VR 2, zoals adaptieve triggers, 3D audio en haptische feedback.

In de game gaan spelers aan de slag als een technische droid die onverwachts ten strijde moet, nadat zijn schip verongelukt. Het is een first person shooter in sandbox-achtige omgevingen. We zijn voornamelijk benieuwd of de game meer verbeteringen heeft dan alleen visueel en qua controls, want het origineel was wel oke, maar nog niet heel bijzonder te noemen.

Star Wars Jedi: Survivor

Releasedatum: 17 maart 2023 28 april 2023
Platforms: PC, PlayStation 5, Xbox Series S/X

EA en Star Wars leken lang geen goede match, maar met games als Star Wars Squadrons en Star Wars Jedi: Fallen Order werd het toch een stuk positiever. Reden genoeg om in ieder geval met een opvolger op de game van Respawn Entertainment te komen.

In Star Wars Jedi: Survivor vervolgens we het verhaal van Cal Kestis, een van de weinige Jedi die Order 66 wist te overleven. Het spel speelt zich vijf jaar naar Fallen Order en we zien hoe Cal als Jedi Knight probeert te overleven in een galaxy waarin de Empire aan de macht is.

De game zal wederom een aantal bekende personages uit de films, terwijl de Jedi alles op alles moet zetten om de Empire een stap voor te wezen. De game komt alleen maar uit voor de current-gen consoles en PC, dus verwacht dat de game grafisch gezien een stuk beter voor de dag zal komen.

Amy Hennig’s Star Wars game

Releasedatum: Niet bekend
Platforms: Niet bekend

Amy Hennig lijkt eigenlijk sinds ze bij Naughty Dog wegging nergens goed te kunnen aarden. Hoewel ze daar zelfs niks aan kon doen, was ik nogal sceptisch toen de aankondiging van de Star Wars game die zij bij Skydance New Media ging maken. Om heel eerlijk gezegd ook omdat ik nog nooit gehoord had van het bedrijf, maar ook door de geschiedenis van haar en de soms wat problematische gebeurtenissen uit de industrie die hebben geleid tot annuleren van Star War games. Jup, ik heb nog steeds trauma’s van het annuleren van Star Wars 1313.

Laten we het positief bekijken en er gewoon vanuit gaan dat deze game er gewoon komt. Helaas is er op dit moment nog geen concrete informatie over de game, behalve dat het volgens geruchten een “revival” is van “Project Ragtag”. Dat is inderdaad de Star Wars-game van diezelfde Hennig die werd geannuleerd door EA, omdat die “te lineair” zou zijn. Het zou mooi zijn als we dit jaar in ieder geval weer een teken van leven van “Project Walton” zouden krijgen.

Amy Hennig Star Wars game

Ubisoft’s open wereld Star Wars game

Releasedatum: Niet bekend
Platforms: PC, PlayStation 5 en Xbox Series S/X

Ubisoft maakte meteen gebruik van het feit dat de deal van EA en Star Wars ten einde liep en dook meteen aan de tafel om een deal met Disney te maken. Het resultaat is een wederom te vroeg aangekondigde game, wat toch al een specialiteit van Ubisoft lijkt te wezen.
De open wereld Star Wars game van Ubisoft werd al in 2021 aangekondigd, maar sindsdien heerst er een radiostilte. Daar gaat dit jaar verandering in komen, gezien een Tweet van een van de ontwikkelaars van Massive Entertainment.

Star Wars Ubisoft

Star Wars: Eclipse

Releasedatum: Niet bekend
Platforms: Niet bekend

Quantic Dream staat bekend om haar lineaire verhaal gedreven singleplayer games als Detroit: Become Human en Heavy Rain, maar is nu bezig met een actie-avonturengame in het Star Wars universum. De ontwikkelaar heeft ervaring met “vertakkende” verhalen en gaat dit in hun nieuwe project ook wederom gebruiken.
De game zal plaatsvinden ten tijden van de High Republic en spelers volgen het verhaal van Sarah, die ook meteen een nieuw ras aan het Star Wars-universum toevoegt, genaamd Zaraan.

Dit ras heeft veel weg van een mens, maar hebben ze een apart ritueel als ze getrouwd zijn. Ze zijn dan niet alleen partners, maar gaan ook tezamen ten strijden. Hoewel Sarah hiervan is overtuigd, gelooft haar man Xendo in een wat meer vrediger leefwijze.
Het laatste wat we van deze game vernomen hebben, is dat de game in pre-productie is gegaan en op zijn vroegst in 2024 zal verschijnen.

Star Wars Eclipse

Star Wars first person shooter

Releasedatum: Niet bekend
Platforms: Niet bekend

Respawn Entertainment is sinds de overname van EA flink gegroeid en heeft naast Apex Legends en Star Wars Jedi: Survivor nog twee Star Wars projecten in ontwikkeling. De eerste daarvan is een first person shooter, die begin vorig jaar werd aangekondigd.
De game was toentertijd “pas in ontwikkeling”, dus eigenlijk verwachten we voorlopig geen update. Alhoewel de E3 dit jaar wel een goede mogelijkheid is.
Respawn heeft niemand minder dan Peter Hirschmann weten te strikken als lead developer voor de game. Sommige van jullie zullen hem misschien wel kennen van zijn werk aan de twee oorspronkelijke Battlefront- en the Force Unleashed-games. Dus genoeg ervaring in huis voor het maken van een goede Star Wars game!

Star Wars Respawn Entertainment

Star Wars strategie game

Releasedatum: Niet bekend
Platforms: Niet bekend

Voor deze strategiegame zou Respawn Entertainment zelfs voormalig Xcom-ontwikkelaars hebben weten te strikken. Zo is Greg Foertsch de man die de leiding heeft voor dit project en was hij voorheen bekend van zijn werk aan de Civilization series bij Firaxis.
Respawn zal overigens dit project samen ontwikkeling met Bit Reactor, een studio die vrij recent door EA werd overgenomen.

Onzekerheid over Star Wars Knights of the Republic remake

Releasedatum: Niet bekend
Platforms:

Toen Aspyr de remake van Star Wars Knights of the Republic aankondigde waren de fans in extase. Na jaren van gespeculeer werd het bestaan van de game eindelijk officieel gemaakt. Helaas werd de euforie verstoord door een bericht van Bloomberg, dat meldde dat de game voor “onbepaalde tijd” werd uitgesteld.
Aspyr is sindsdien wel bezig met nieuwe “contracten en ontwikkelingsmogelijkheden”. Gezien het bedrijf onder Embracer Group valt, lijkt het een kwestie van tijd dat er een oplossing komt. Al blijft de vraag welk bedrijf durft te investeren in een project dat zeer waarschijnlijk een flink budget nodig zal hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *