Laten de Xbox-fans zich nou zo makkelijk voor de gek houden?!

Afgelopen donderdagavond heeft Xbox een behoorlijk vuur moeten doven. Matt Booty, Sarah Bond en Phil Spencer zaten in een podcast die de toekomst van Xbox zouden toelichten.

Deze podcast werd eigenlijk noodgedwongen gehouden nadat anderhalve week (!) eerder de pleuris uitbrak. Er kwamen een hoop berichten naar buiten waarin werd geclaimd dat Xbox een third party-ontwikkelaar zou worden en dat het zo maar zou kunnen zijn dat het bedrijf hardware aan de kant zou leggen.

Daar werd dan afgelopen donderdag “korte metten” mee gemaakt in de podcast. Veel Xbox-sites melden zelf over een opluchting en ook veel fans waren blij dat ze hun redenen bleven houden om een Xbox te houden (Ik heb de mijne twee jaar geleden verkocht en een game-laptop ervoor terug gekocht en mis dat ding nog steeds niet, maar ik snap dat dit niet voor iedereen is weggelegd).

Een rookwolk

Ik heb afgelopen vrijdag nog eens de podcast aangezet en goed geluisterd en moet zeggen dat ik niet snap waarom deze fans in eens gerustgesteld zijn. Het kan zijn dat ik de woorden misschien te letterlijk neem, maar er is een hoop gezegd waardoor ik nog niet helemaal overtuigd ben van de toekomst van Xbox.

Zo werd ontkend dat Indiana Jones and the Great Circle en Starfield niet de games zijn die bij de vier games horen die naar andere platformen zal komen. Er werd niet gezegd dat deze games nooit naar andere consoles zullen komen, maar alleen dat het dus niet onderdeel uit maakt van de vier games die als een soort voorproefje moeten gelden.

Phil Spencer meldt namelijk in dezelfde podcast dat ze het “aan willen kijken” hoe deze games het op andere platformen doen en dat ze op zoek zijn naar “manieren om meer gamers aan te spreken” en dat meer gamers voor een bepaalde game ook invloed kan hebben op eventuele vervolgen.

Daarna heeft hij letterlijk gezegd dat exclusieve games over een jaar of 5 à 10 helemaal niet meer van de orde zullen zijn. Immers zijn de bestverkopende games van de afgelopen 10 jaar games die door third party-ontwikkelaars worden gemaakt.

Als je dit durft te zeggen in de podcast die er juist voor moet zorgen dat de community niet bang hoeft te wezen dat hun Xbox-console over een tijdje geen enkele reden heeft om onder hun TV te blijven staan, vraag ik me af of je wel daadwerkelijk weet wat het probleem nu was.

De zoveelste ommekeer van Xbox

De proportie van de geruchten en de stilte aan de kant van Microsoft/ Xbox en de manier waarop ze anderhalf week later (sorry hoor, maar ik vind het echt schrikbarend lang) de boel proberen te sussen en de manier waarop er eigenlijk nog te veel ruimte overblijft voor interpretatie en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het had allemaal al veel makkelijker geweest als die vier games gewoon waren aangekondigd en de top van Xbox had gezegd dit is het voorlopig en daarmee kunnen PlayStation en Nintendo-fans het vooralsnog mee doen.

Nee er wordt na de podcast nog een interview gegeven, waarin weer net iets andere informatie wordt vrijgegeven. Zo zegt onze “grote vriend” Phil Spencer dat hij vindt dat geen enkele game kan worden uitgesloten op andere platformen als hem wordt gevraagd of Starfield nooit naar andere platformen komt.

Het zou me echt niks verbazen als Microsoft weer eens een 360 heeft gedaan (een ironische knipoog naar de console die ze ooit veel roem gaf). Het feit dat ze zo lang hebben gedaan om een reactie op alle geruchten te geven, doet me nog steeds denken dat Microsoft eigenlijk de geruchten heeft gebruikt om te kijken hoe de community hierop zou reageren.

Weet je nog hoe de community reageerde op de aankondiging van de Xbox One? Ging de E3 persconferentie destijds niet bijna alleen over TV, TV, geen tweedehands games kunnen spelen en altijd online moeten zijn om je games te kunnen spelen? Dat duurde ook niet lang voordat ze daar op terugkwamen toch?

Langzaamaan door je strot douwen!

Hoe zijn we inmiddels ruim 11 jaar later er aan toe? Games vereisen steeds meer een online verbinding en worden toch langzaamaan alleen maar digitaal. Volgens mij was het zelfs Microsoft die als eerste van de drie platformhouders heeft laten doorschemeren het niet meer zo te zien zitten om alle games ook nog een fysieke release te geven. (Hierbij is Sony overigens net zo erg, want wat heb ik aan een steelcase bij de Collector’s Edition van God of War Ragnarök als de disk er uberhaupt niet in zit?!)

Maar we blijven nog even bij Microsoft (er komt komende week nog wat rage over Sony, hehe) en vooral omdat ik een patroon denk te herkennen. Microsoft peilt de stemming een beetje af bij grootschalige aankondigingen/ veranderingen om vervolgens het toch beetje bij beetje door je strot te douwen. Dit hebben ze nu dus ook al gedaan door “slechts vier games” naar andere platformen te brengen die al meer dan een jaar oud zijn.

Echter klinken al een week geluiden dat Microsoft al hevig aan het investeren is in dev-kits van de PlayStation 5 en heeft de podcast me alles behalve ervan overtuigd dat Microsoft gewoon meer plannen heeft om games naar andere platformen te brengen.

Om heel eerlijk te zijn, boeit het me niet, want ik ben al enige tijd aan het sparen voor een echte game-PC. Ik denk dat als Sony aankondigt dat hun games ook gelijktijdig op de PC en PlayStation 5/ 6 verschijnen ik volledig overstap naar PC en Nintendo. Immers speel je de games op de beste settings toch op de PC en die ondersteunen ook allerlei controllers en attributen als racestuurtjes.

Wat me het meest irriteert, is eigenlijk de manier waarom Microsoft dit gebeuren heeft “opgepakt”, door het eerst even door te laten sudderen en dan een podcast te houden die zowel inhoudelijk als de manier waarop deze werd gepresenteerd (lichaamshouding zegt soms meer dan woorden) eigenlijk veel te zwak was om de chaos die de afgelopen week op het internet rondging af te handelen. Het is alsof Microsoft al KO is geslagen, maar toch nog wat listigs probeert om weer even overeind te kunnen komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *