Sony heeft eigenlijk niet nog meer studios nodig!

Sony heeft de afgelopen jaren de oorlog tegen Microsoft proberen te winnen door ook studio’s over te nemen. Hoewel Microsoft al met Bethesda liet zien heel ver te gaan, kwam daar nog de immense deal met Activision Blizzard bovenop. Ik denk heel eerlijk gezegd dat Sony (al zou het bedrijf het kunnen) hier niet nog een keer olie op het vuur moet gooien door ook een uitgever te kopen.

Sony’s eerdere ervaringen

Natuurlijk zijn er nog genoeg studio’s die ik graag onder de PlayStation-vlag had gezien. Een van de grootste gemiste kansen vond ik toch de Westerse studios van Square Enix (waaronder Eidos Montreal en Crystal Dynamics. Ik heb ooit wel eens een dagdroom gehad met daarin een crossover tussen Lara Croft en Nathan Drake. Dat zou toch alleen al ontzettend leuke humor opleveren?!

Maar even terug naar wat ik eigenlijk wil zeggen: Sony heeft al zo veel talent in huis dat ik eigenlijk niet begrijp waarom men niet verder gaat met het uitbouwen van hun eigen studios. Hier is men al jaren mee bezig en is een van de redenen dat een Naughty Dog met zowel aan The Last of Us Part 2 als Uncharted 4 en later Uncharted: Lost Legacy kon werken. Of dat Insomniac Games in een relatief korte periode toppers als Ratchet & Clank, Spider-Man (1, Miles Morales en deel 2) kon maken.

Zo zagen we ook dat onze toppers uit Amsterdam een gigantische open wereld RPG kon maken in de vorm van Horizon: Zero Dawn en Forbidden West, maar daarnaast ook samen met Firesprite aan Horizon: Call of the Mountain heeft gewerkt.

Als ik Sony zou zijn zou ik deze studios verder uitbouwen met nieuw talent en het huidige talent de nieuwe teams laten leiden. Immers staat Sony de laatste jaren nagenoeg garant voor geweldige games en deze trend mag men nog jaren voortzetten!

Marvel's Spider-Man 2 review 3

Talent in overvloed!

We hoeven inmiddels helaas niet meer te stellen dat er een crisis gaande is en er ontzettend veel studio’s en uitgevers personeel op straat moet zetten, zodat ze kosten kunnen besparen. Echter laat Sony al jaren enorm goede cijfers zien en doet de PlayStation 5 het bijna net zo goed als diens voorganger (die destijds bij de eerste jaren van de launch een stuk beter verkrijgbaar was).

We hoorden vorige week bijvoorbeeld dat Microsoft 1900 man heeft ontslagen en daarbij zitten ontwikkelaars van games als Call of Duty bij, maar ook van de Spyro en Crash-games en zelfs van Diablo. Deze week kwamen er nog eens bijna 100 man van Eidos Montreal bij en die hebben weer games als Deus Ex en Guardians of the Galaxy gemaakt. Ik zie het wel zitten dat zij voor Insomniac Games de Spiderverse verder uitbouwt (ik denk nu eigenlijk meteen aan een DareDevil game).

Maar goed ik denk dat als Sony slim is, slaan ze nu toe en zorgt het er niet alleen voor dat het huidige portefolio uitbreidt, maar ook dat er weer eens flink wat aandacht naar de PlayStation VR2 gaat, want ik ben bang dat die op deze manier nog sneller aan de kant wordt geschoven als de eerste VR-headset. Echter is dat een discussie voor een andere keer en hoop ik gewoon dat Sony verder gaat met wat het deed, maar dat het wel een schepje er bovenop gaat doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *