Daddy Modus: Switch + YouTube Kids

Zover ik weet staat er geen YouTube Kids op de Switch, maar daar gaat dit ook helemaal niet over. Ik heb een kleine manier gevonden om toch een beetje vals te spelen en hier en daar een paar minuten extra te kunnen gamen.

Mijn zoon is erg blij met YouTube Kids, dat staat vol met allerlei troep voor kleine kinderen. Sommige filmpjes zijn wel geinig, sommige leuk en sommige zijn verschrikkelijk. Die laatste kan je gemakkelijk als ouder blokkeren en zo hou je een algoritme met alleen maar oké-e filmpjes over. In het kort, iets waar je je kind eventjes relatief veilig achter kan zetten om zelf even iets anders te doen (lees: opruimen, schoonmaken, koken of andere volwassen dingen die nodig zijn in een normaal huishouden, gamen dus).

Mijn zoon kan zich uren vermaken met YT Kids en dat is best gevaarlijk, want soms ben ik al lang vergeten hoe lang hij ook alweer achter die tablet zit. Gelukkig heb ik een redelijk slechte tablet die vrij snel leeg is en dat is toch vaker dan ik wil toegeven mijn redding. Het kan natuurlijk niet een mooiere combinatie zijn, mijn zoon met de tablet, ik met de Switch. Dat heb ik op meerdere fronten uitgeprobeerd.

1- De Switch op de tv, is een bijzonder slecht idee als je kind naast je zit met een tablet. De tv is groter, luider en trekt heel snel de aandacht waardoor je heel snel weer terug bent bij het punt dat je je kind aan het vermaken bent of vooral dat je geen tijd meer hebt om te gamen.
2- Switch op een stand met pro-controller. Alles wat jij doet is bijzonder interessant voor de kleine en dus is de aandacht al vrij snel verplaatst naar wat jij doet en zo kan je dus alleen nog maar iets doen waarvan je denkt dat hij/zij geen trauma’s aan overhoud. Ook heb je hooguit 10 minuten voordat de kleine iets omgooit of af wil pakken en daar houdt je game-tijd op.
3- Met Switch in handheld naast de kleine op de bank. Dat duurde ook maar een paar minuten voordat hij zich over me heen gooide en ik echt mijn best moest doen om de Switch niet te laten vallen. De tablet kwam nog net in mijn oog maar mijn zoon wist geen moment te missen van zijn filmpje waar een volwassen man in een kleurrijk pakje een indoor speelparadijs uitprobeert (echt waar, het heet Blippy, misschien moet ik dat kanaal ook maar blokkeren.)
4- Met Switch op afstand (andere kant van de kamer, geluid uit. Ik typ het nu net hier en dit kan nooit een goed idee zijn. Je hebt zowel geen tot nauwelijks zicht op je kroost en de immersie van je game is ook grotendeels weg. Daar heb je dus dubbel niets aan.

De conclusie is simpel maar wel teleurstellend, gamen met je kind in de buurt is (voor mij) vrijwel, of in ieder geval voorlopig niet te doen. Je zal of je aandacht voor je kind, of de aandacht voor je game moeten opofferen. Beide opties zijn een slecht idee en dus kan je beter wachten tot je na-zaad een dutje gaat doen en die tijd volop benutten door je klusjes al af te hebben.

Overigens is een Steamdeck een beter alternatief waarvan ik mezelf al een tijdje aan het overhalen ben dat ik die toch echt nodig heb. Er zijn een hoop indiegames en Rogue-likes die zich perfect lenen om even een kwartiertje te spelen. Veel van deze games zijn wel op de Switch te krijgen, maar er zijn er nog veel meer van op Steam te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *