Het is bijna tijd voor Mortal Kombat 1! Althans, voor de mensen die de premium- of collector’s edition niet hebben gekocht. Voor degenen die dat wel hebben gedaan, hebben de game vanaf 14 september kunnen spelen. Ik zit in de groep die eerder toegang hebben; het leek me daarom leuk om een eerste indruk van Mortal Kombat 1 te geven voordat mijn review online komt te staan.

Voordat ik in ga op mijn eerste indruk moet ik wel toegeven dat ik Mortal Kombat 1 kort heb gespeeld op Gamescom. Hier heb ik alleen een gevoel gekregen van de gameplay, dus nog geen elementen van het verhaal. Nu ik toegang heb tot de volledige game ben ik meteen in het verhaal gesprongen. Dat is ook het aspect waar ik de meeste tijd in heb gestoken, omdat ik een goed gevoel wil krijgen van de gameplay voordat ik een stap in de online multiplayer zet. Daarnaast vind ik dat NetherRealm Studios hele sterke verhalen in hun games hebben. Ik ga het verhaal van Mortal Kombat 1 niet verklappen, het enige wat aan bod komt is het einde van Mortal Kombat 11. Dat hebben gezegd, wat vind ik tot nu toe van Mortal Kombat 1?

Een nieuw begin of toch een vervolg?

Laat ik als eerst beginnen met het verhaal, omdat dat het aspect is waar ik het benieuwdst naar ben. Aan het einde van Mortal Kombat 11 zien we dat Liu Kang de beschermer van Earthrealm en Keeper of Time wordt. Zijn doel is om de bewoners van alle realms in vrede te laten leven en om die vrede te behouden. Er komt alleen wat tussen en dat komt in de vorm van Shang Tsung. Als je de announcement trailer hebt gezien, weet je dat hij er werk van maakt! Het klinkt als een simpel verhaal, maar tot zover vind ik het erg sterk. Dit komt mede door de prachtige grafische cutscenes en door de voorstellingen van de acteurs in hun rollen. Je merkt dat iedereen passie heeft in hun rol! Ik heb het verhaal nog niet uitgespeeld, maar tot zover zijn de interacties tussen Johnny Cage en Kenshi mijn favoriet. Het ligt natuurlijk niet alleen aan de graphics en voorstellingen, maar ook aan de manier waarop de game geschreven is. Ik vind het heel knap dat NetherRealm Studios in hun 12e mainline game een interessant verhaal kunnen bieden aan spelers.

Een nieuw begin of toch een vervolg?

De vraag was altijd is Mortal Kombat 1 een remake of een reboot? Dat vroeg ik me dus ook af, maar tot zover aanschouw ik dit als een vervolg. Het speelt zich af na de evenementen van Mortal Kombat 11. Voorgaande titels worden niet genegeerd, sterker nog, hetgeen wat in de voorgaande games gebeurde, is juist de reden waarom Liu Kang vrede wil in het universum. Dat hebben gezegd, ben ik nog niet 100% zeker of het toch ook een reboot is. Tegen de tijd dat mijn review online staat zal het duidelijker zijn, dus kijk daar voor uit! We mogen de gameplay uiteraard niet vergeten, dus hoe is dat?

Combo’s galore!

Wennen. Het is heel erg wennen, omdat ik de gameplay van Mortal Kombat 11 gewend ben en door de toevoeging van kameo fighters. Dit zijn personages die je kiest om je helpen tijdens gevechten. Ze zijn niet speelbaar, dus je moet niet denken aan iets als Marvel vs. Capcom. Je maakt gebruik van een kameo fighter door RB/R1 in te drukken. Die vechter komt, deelt een klap uit en gaat weer weg. Je moet wachten tot je er weer gebruik van kan maken, omdat het een korte cooldown heeft. Tot zover zie ik de toegevoegde waarde er niet van in. Het is een concept wat Mortal Kombat 1 uniek maakt tegenover de rest van de reeks, maar ik zou er niet slechter van slapen als het er niet in was. Ik klink misschien heel negatief hierover; maar de werkelijkheid is dat ik nog niet genoeg tijd in de game heb gestoken om optimaal te experimenteren met dit systeem. Oefening baart kunst, dus ik ben benieuwd hoe mijn blik op kameo fighters is nadat ik wat meer tijd in het spel heb zitten.

Daarnaast voelt de combat toch wat langzamer dan Mortal Kombat 11, maar ook dat verschilt per personage. Ook dit komt neer op je voorkeur en persoonlijk houd ik toch meer van iets snellere combat. Mortal Kombat 11 had een perfecte balans op dat gebied vind ik, maar ik zou het weer moeten spelen om hier zeker over te zijn. Zoals eerder aangegeven moet ik wat meer tijd stoppen in Mortal Kombat 1, om er een beter oordeel over te geven. Persoonlijk wil ik dat ook heel graag! Ondanks de kritiek op bepaalde aspecten, wil ik het toch verder blijven spelen. Dat zegt ook wat over het spel.

Eerlijk is eerlijk ik geniet enorm van Mortal Kombat 1! Tot zover demonstreert NetherRealm Studios waarom dit nog steeds een van de grootste fighting game franchises ooit is. Ik kijk er enorm naar uit om het verhaal verder mee te maken en om de online multiplayer te spelen! Kijken jullie uit naar Mortal Kombat 1? Laat het weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *