Hands-on: Jusant

Een van de leukste dingen van een grote gamebeurs zijn de verrassingen die je soms te spelen krijgt. Zo’n ervaring had ik met Jusant, een game waar ik weinig over had gehoord maar die me wel positief heeft verrast.

Jusant is een Franse nautische term, aldus het beginscherm van de demo. Deze heeft betrekking op het terugtrekken van het getij. De (wellicht enigszins pretentieuze) titel is wel toepasselijk. Het spel speelt zich namelijk af in een post-apocalyptisch uitziende wereld. Alles heeft een zee-thema. Wellicht was dit voorheen een waterwereld waar de zee zich heeft teruggetrokken. Het is open ter interpretatie, want er zijn geen dialogen in de game. Alles wordt overgebracht middels de omgeving en de reactie van het hoofdpersonage daarop.

Dat geeft Jusant een beetje een kunstzinnige uitstraling met zich mee. De sfeer zit er in ieder geval erg goed in. Dit kenmerkt zich vooral door een melodieuze soundtrack die precies lijkt te weten wanneer op te zwepen en wanneer ruimte te creëren. Denk aan de game Journey in dat opzicht, zowel qua muziek als visuele presentatie.

Verstandig omgaan met de gameplay

Maar hoe zit de gameplay precies in elkaar? Nou, het gaat erom dat je gaat bergklimmen, compleet met touw en zekeringen. De controls zijn zo verdeeld dat iedere trigger op je controller één hand van je personage bedient. Tijdens het klimmen moet je daarom goed nadenken welke hand je waar plaatst en wanneer je een deel van de rotswand vastgrijpt. Je kan bijvoorbeeld niet altijd je armen kruisen, omdat je reikwijdte dan wellicht niet voldoende is.

Dit vond ik heel vermakelijk omdat de gameplay hiermee een soort puzzelelement krijgt. Je kan niet hersenloos op triggers rammen, je moet soms echt nadenken hoe je je pad omhoog voor je ziet. In de demo die ik speelde werd daar ook steeds meer variatie aan toegevoegd. Op een gegeven moment kon je bijvoorbeeld zelf kiezen waar je een zekering in de wand aanbracht. Dit wordt in wezen een soort checkpoint, omdat je bij die zekering terug kan keren als je valt. Je zekeringen zijn echter gelimiteerd, dus hier moet je verstandig mee om gaan.

Daarnaast moet je soms springen om hogere punten op een rotswand te bereiken. Dit zijn spannende momenten, aangezien je niet altijd weet of je de sprong kan halen. Hier komt nog bij dat je personage een stamina-meter heeft die leegloopt. Je kan tussendoor wel uitrusten om deze op te laden, maar ook die mogelijkheden zijn gelimiteerd. Als je dan echter alsnog net op het juiste moment je einddoel weet te bereiken zonder te vallen, is dit heel bevredigend.

Leuke verrassing

Na ongeveer twintig minuten klimmen had ik de top van een toren bereikt. Daar haalde mijn personage plotseling een schattig blauw wezentje te voorschijn. Nadat zij in een schelp had geblazen, lichtte het wezentje op en kwam er een soort magische kracht vrij. Dit klinkt wellicht heel vaag en dat is het ook. Dit is waar het kunstzinnige gedeelte van Jusant naar voren komt. Je moet er wellicht van houden, maar ik kon er van genieten.

Al met al was Jusant de leukste verrassing voor mij bij de Gamescom. Het deed me qua stijl denken aan Journey, maar onderscheidt zich dankzij een vrij zeldzaam gameplay idee. Ik weet in ieder geval dat ik dit spel in de gaten ga blijven houden. Jusant komt op 31 oktober uit voor de PS5, Xbox Series X/S en PC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *