Hoe vandaag ineens een inktzwarte dag voor The Cycle Frontier fans werd

Ik ben al sinds de Gamescom verslaafd geraakt aan de extraction-based fps The Cycle Frontier van Yager Entertainment. Helaas komt daar op 27 september een einde aan, want de servers worden gesloten!

Ik was eigenlijk eerder deze maand al van plan om wat meer te gaan schrijven over The Cycle: Frontier, maar door de drukte van de Summer Game Fest wilde ik daar mee wachten tot de wat rustigere periode. Of beter gezegd: komkommertijd.

Helaas werd ik in de avond van 27 op 28 juni heel onaangenaam verrast met een melding op Discord. Yager heeft namelijk besloten om de servers van de game op 27 september te sluiten. De reden is eigenlijk simpel: de game levert te weinig geld op. Dit is een van de risico’s die ontwikkelaars nemen bij het maken van free-to-play games en die helemaal geen pay-to-win elementen bevatten (hoe sluw sommige games het ook proberen weg te moffelen).

The Cycle Frontier

Hoe ik The Cycle leerde kennen

In de zomer van vorig jaar hoorde ik al voor het eerst over de game The Cycle: Frontier. Een van de streamers waar ik zo af en toe kijk, speelde deze game en het zag er wel interessant uit. Ik ben de game niet meteen zelf gaan installeren, maar besloot toch een paar avonden mee te kijken. Het bleef me bezig houden, maar helaas doordat er ook nog wat games van een recensie voorzien moesten worden, kwam het er nog niet van.

Tot ik de planning voor de Gamescom aan het regelen was en ik zag dat er een afspraak met de ontwikkelaar gemaakt kon worden om meer informatie over het tweede in-game seizoen te krijgen. Ik besloot toch even een afspraak te maken, want naast de interesse voor de game, wilde ik toch vragen of ze niet stiekem ook nog bezig waren met een opvolger op Spec-Ops: The Line. Hoewel de ontwikkelaar die daar aanwezig was net zo passievol over de game was als ik moest hij ons helaas teleurstellen door te melden dat die niet in ontwikkeling is. Wel zouden ze het erg vet vinden als zij nog ooit de kans kregen om een game te maken.

The Cycle Frontier

Maar goed ik ging (samen met Benjamin) naar de presentatie en kreeg een eerste sneak peak op het tweede seizoen, waaronder een nieuwe map werd geïntroduceerd. Waar de eerste twee maps vrij open waren, werd de derde map behoorlijk lineair en wist ik niet meteen of ik daar super enthousiast over zou moeten worden. Het leek er in ieder geval op dat deze map voor meer campers zou gaan zorgen, maar toch besloot ik dan toch eindelijk de game op mijn laptop te installeren.

Voor ik het in de gaten had, zat ik tijdens diezelfde Gamescom de game te spelen als ik even ergens een uurtje niks te doen had, maar ook in de hotel in Keulen ging het spel gewoon weer even aan. Ik zal volgende maand nog wel uitgebreider in gaan op wat deze game voor mij zo goed maakte, maar je kunt wel begrijpen dat ik meteen verslaafd was.

Ik heb namelijk een zwak voor games die je ook even tussendoor kunt spelen, want een ronde in The Cycle duurt over het algemeen niet veel langer dan een kwartier à 20 minuten. Al zijn er ook uitzonderingen van een paar minuten tot mijn langste ronde van 45 minuten.

The Cycle Frontier

Echt uren maken!

Het leuke van een extraction-based shooter is dat je zelf bepaald hoe lang je blijft grinden om bepaalde missies te behalen of juist bepaalde wapens te ontgrendelen. Echter nadat ik in seizoen 2 op een haar na (serieus nog maar een missie te voldoen) het ontgrendelen van het derde level niet had ontgrendeld, besloot ik daar in Season 3 vol voor te gaan.

Echter dacht ik dat dit betekende dat ik er echt aan de bak voor zo moeten gaan, want in season 2 had ik ook al tientallen uren gestoken. Echter was ik blijkbaar niet de enige die de derde map niet had ontgrendeld, want na een uur of 8 spelen, kon ik al naar Tharis Island.

De map werd inderdaad wel zoals ik had verwacht, met heel veel campers en heel veel pittige vijanden. Echter omschrijf ik de map de laatste tijd als een gokverslaving. Als je verliest bij het gokken en je op een gegeven moment moet overwegen: neem ik mijn verlies of gooi ik er nog wat geld in om het terug te verdienen? Dat is nou precies wat die map met mij deed: ga ik nog meer gear op het spel zetten of speel ik toch voorlopig op de wat eenvoudigere maps? Laat ik maar zeggen dat het maar goed is dat ik nooit in een casino komt.

Uiteindelijk werd het onvermijdelijk, want ook de missies van de verschillende facties verschoven langzaamaan richting de derde map. Ik leerde na verloop van tijd ook dat de spelers overdag vaker in staat waren om je te helpen en daardoor iets aangenamer werd om de map toch maar weer een poging te geven. En soms leek het wel of ik in een bijna lege server zat, wat de kansen op overleving alleen maar groter leken te maken. En als een verslaafde betaamt; iedere keer als het goed ging, nam ik de keer daarna nog meer risico met nog iets betere gear.

En als ik dan geen goede wapens meer had, nam ik soms ook de gok om twee wapens te kiezen die ik anders toch niet zou gebruiken en zien hoe ver het (ruimte)schip zou stranden. Ook de gratis loadouts die in seizoen 3 werden geïntroduceerd, in combinatie met de intense gevechten die deze map met zich mee kan brengen, zorgde voor geweldige ervaringen waar ik nog wel een dozijn columns over kan schrijven.

Je snapt ondertussen wel dat de game niet meer even een uurtje tussendoor werd, maar eigenlijk een bijna dagelijkse routine van soms meerdere uren per keer! En op vrije dagen zelfs ook nog in de middaguren een flinke tijd! Man wat ga ik dit allemaal missen!

The Cycle Frontier

En wat nu?!

Helaas komt daar dus op 27 september een einde aan en man wat ga ik deze game missen. In de verklaring geeft Yager Entertainment aan nieuwe projecten te werken en blij te zijn met alles wat ze hebben geleerd gedurende de ontwikkeling en het lanceren en verbeteren van The Cycle: Frontier. Helaas zou ik op dit moment niet zo goed weten, welke game ik nu zou moeten spelen qua extraction based shooters. Ik wil eigenlijk Escape From Tarkov een kans geven, maar ook Marauders.

Ik zal de komende tijd toch goed na gaan denken over wat de opvolger wordt, maar gelukkig heb ik nog drie maanden de tijd om nog van The Cycle: Frontier te kunnen genieten. Mochten jullie nog een andere suggestie hebben, laat het me vooral weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *