Preview: Alan Wake 2 – uit de Dark Place komen in New York

Hoewel dit de tiende keer is dat ik naar de Gamescom ga, is het de eerste keer dat ik een preview event heb gehad die niet in de Koelnmesse werd gehouden. Echter bleek na het zien van de demo dat voor Alan Wake 2 echt de moeite waard is om een stukkie om te gaan!

In Alan Wake 2 volg je wederom het verhaal van de titulaire held, maar ook van FBI-agente Saga Anderson. Eerder dit jaar werd er al gameplay van de FBI-agente getoond en focuste de demo op het avontuur van Alan Wake.

In dat avontuur zien we hoe Alan Wake op een merkwaardige manier erachter komt een boek te hebben geschreven. Bovendien komt hij er ten eerste achter dat hij uitgenodigd was bij een talkshow en daar wordt hem gevraagd over het boek die hij geschreven heeft.

De demo maakte een klein sprongetje naar de tweede missie, want daar zat de eerste echte actie in. Alan Wake achtervolgt een sheriff genaamd Cold Casey, die overigens door Sam Lake wordt vertolkd. Echter raakt de sheriff niet alleen vermist, maar later vindt hij ook zijn zaklamp en wapen, echter zonder enige spoor van Casey . Kortom, het avontuur kan beginnen.

Alan Wake 2 preview

Geweldige atmosfeer

Wat meteen aan de demo opviel was de kwaliteit van de graphics. Hoewel Remedy al jaren bezig is geweest met het pitchen van de game heeft het lange wachten echt zijn vruchten afgeworpen, want wat ziet de game er waanzinnig uit!

Ik zal wegens mogelijke spoilers niet verder in gaan op het verhaal van de game, maar wil juist op de andere aspecten in gaan. Alan Wake 2 vindt namelijk niet alleen plaats in een bebost gebied rondom een dorpje, maar ook in het grote New York City.

Natuurlijk speelde de demo zich in het donker af en werd de game op een high-end PC gespeeld, maar wat zag New York City er ontzettend realistisch uit. Ondanks dat de “stad die nooit slaapt” een rol vertolkt in de game, weet het toch het grimmige en duistere sfeertje uit de game meer dan te evenaren!

Alan Wake is nog steeds bezig met zijn problemen, maar die lossen zich niet bepaald op. Het brengt hem zelfs op de meest duistere plekken. Je kunt de game het beste zien als een metafoor voor de ontwikkeling van een game en dat is eigenlijk altijd al een trend geweest bij Remedy.

Alan Wake 2 preview 3

Het verhaal (her)schrijven

Bij Alan Wake 2 is dit voornamelijk te zien in de mogelijkheid om dingen te veranderen. Terwijl de schrijver niet doorheeft welk verhaal hij geschreven heeft, ben jij eigenlijk bezig om het verhaal van de “Initiation” te schrijven. Als het ware herschrijf je de realiteit om de hoofdrolspeler uit de “Dark Place” te halen.

Door bepaalde dingen te herschrijven, opent dat letterlijk nieuwe paden in de game. Daarnaast biedt de lightshift ook mogelijkheden om duistere gebieden te open. Echter zal je daar wel eerst licht voor moeten verzamelen en hebben sommige gebieden dus meerdere lichten nodig om het verhaal te kunnen vertolken.

Je kunt het herschrijven van de realiteit zien als mogelijke blokkades bij het maken van games en hoe ontwikkelaars dus met andere oplossingen moeten komen om de games weer op de rit te krijgen. Echter zou ik het eerder zien als de manier hoe een schrijver een boek schrijft en waarop diegene zijn blokkades (denk aan een writer’s block) weet te overkomen.

Naast dit zullen er ook echo’s te vinden zijn en daarin zien/ horen we de gebeurtenissen van bepaalde plekken en personages. In de demo zagen we voornamelijk hoe Casey onderzoek leek te doen voor een bepaalde moordzaak. Ze geven wat meer inzicht op de andere kanten van het verhaal, iets wat sommige boeken ook doen. Ik moet toegeven dat deze manier erg goed past bij een game als Alan Wake!

Nog veel te beleven

We kregen maar één missie te spelen, maar Alan Wake 2 belooft wederom een erg grimmige psychologische horrorgame te worden. Volgens de ontwikkelaar van Remedy zal de game in het begin spelers nog dwingen om te switchen van speelbaar personage, maar naarmate het verhaal volgt kun je blijkbaar zelf bepalen of je het perspectief van Sara of Alan wil volgen. Om vervolgens later het verhaal mogelijk samen te laten komen, gezien er werd gemeld dat daarna weer de keuze van welk personage je speelt wordt bepaald door de game.

Waar Sara’s avontuur focust op het oplossen van een moord dat langzaamaan in een nachtmerrie verandert, draait Alan’s verhaal vooral om het herschrijven van de realiteit en het proberen te ontsnappen aan de “Dark Place”. Ik kijk in ieder geval erg uit naar de release van deze game, want wat ik tot nu toe heb gezien, doet in ieder geval naar meer smaken! Gelukkig hoeven we daar niet lang op te wachten, want Alan Wake 2 ligt al op 27 oktober in de winkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *