Het kwam als een verrassing toen Ubisoft Prince of Persia: The Lost Crown had aangekondigd. We hadden al een aankondiging gekregen van de Sands of Time remake, maar die game zal voorlopig niet worden uitgebracht. Zal The Lost Crown spelers zoet kunnen houden?

Gamescom 2023 zat vol met previews van verschillende games, zoals Ghostrunner 2, Alan Wake 2, Payday 3 en nog veel meer. Een van de games die er tussen zat was Prince of Persia: The Lost Crown. Ik was erg nieuwsgierig naar deze nieuwe aanpak van de welbekende reeks. Prince of Persia begon als een 2D game, maar het staat vooral bekend als 3D action-adventure games. Het was erg bijzonder om te zien dat Ubisoft terug is gegaan naar een 2D formule door The Lost Crown een metroidvania te maken. Tijdens Gamescom heb ik een deel van het spel mogen spelen en ik moet zeggen dat mijn nieuwsgierigheid is vervangen met hype!

Prince of Persia The Lost Crown Combat

Voordat we beginnen met de gameplay wil ik het kort hebben over het verhaal. Je speelt namelijk niet als de prins, maar als Sargon. Hij is een Perzische krijger en zit in een groep elite krijgers genaamd The Immortals. Het doel van Sargon (en daarbij ook van The Immortals) is om de prins te redden. Het verhaal klinkt erg simpel als ik het zo uitleg, maar de wereld waarin je speelt, voegt er erg veel aan toe. Je speelt in een mythologische wereld dat is geïnspireerd door Perzië. Je vecht tegen verschillende soorten monsters, komt goden tegen en je hebt uiteraard genoeg puzzels op te lossen om de wereld verder te ontdekken. De wereld wordt gecomplimenteerd door de artstyle van de game. Het doet me erg denken aan films als Entergalactic en de Spider-Verse-reeks. Dit maakt The Lost Crown uniek vergeleken met de voorgaande Prince of Persia games. Een mooie wereld en artstyle hebben is een ding, maar hoe zit het eigenlijk met de gameplay?

Easy to learn, hard to master

De gameplay van Prince of Persia: The Lost Crown is erg sterk. Het voelt strak en natuurlijk aan. De beste manier waarop ik het kan beschrijven is “Easy to learn, hard to master”. Je krijgt de controls vrij snel onder de knie, omdat ze niet ingewikkeld zijn. De uitdaging komt in de vorm van combat en platforming. De combat is snel en het spel verwacht dat je goed gebruik maakt van je arsenaal. Denk hierbij aan slides, dodging, parries, close en long range combat en van je nieuwe “Time Powers”. Net zoals in de voorgaande games in de reeks is tijd een belangrijk aspect. In mijn tijd met de demo heb ik beperkt gebruik kunnen maken van deze krachten, maar dat komt omdat de demo zich aan het begin van de game afspeelde. Naarmate je verder komt, des te meer je kan experimenteren met de Time Powers. Combat voelde goed aan, ik kan dit het beste vergelijken met Dead Cells. Het voelde net zo goed aan, maar dat betekent dat combat encounters niet makkelijk waren. Het heeft een goede balans van uitdaging en plezier. Dit geldt ook voor boss battles; ik heb er een meegemaakt in de demo en het was niet een “walk in the park”. Je hebt verschillende upgrades waar Sargon gebruik van kan maken. Het is belangrijk om te weten dat je beperkt bent in het aantal upgrades die je kan toepassen. De upgrades zijn niet permanent, je kunt ze altijd wisselen. Hiermee maak je Sargon uniek aan jouw playstyle.

Prince of Persia The Lost Crown Traversal

Een metroidvania voor iedereen

De gameplay bestaat niet alleen uit combat, maar ook uit verkenning. Zoals aangegeven is de wereld van Prince of Persia: The Lost Crown prachtig. Dit merk je vooral terwijl je de wereld aan het verkennen bent. Er waren erg veel momenten waar ik verbaasd was, omdat ik eerlijk gezegd niet had verwacht dat de artstyle en leveldesign zo goed gemengd zouden worden. Tijdens het verkennen staat platforming centraal, waarbij ook puzzels aan bod komen. Verwacht hier dat je goed gebruik moet maken van timing, omdat je soms echt snel moet zijn. Het is hierbij ook je typische metroidvania. Je kunt bepaalde plekken van de game niet bereiken tot je bepaalde acties kunt doen. Ook hier vind ik dat Ubisoft een goede balans heeft gevonden tussen leuk en uitdagend. Ik denk dat dit een goede game is voor zowel mensen die bekend als onbekend zijn met het genre.

Zoals je misschien merkt, ben ik erg enthousiast over Prince of Persia: The Lost Crown! Het was een van de games die ik niet weg kon leggen en alsmaar verder wou spelen. Daarom kan ik niet wachten om de game weer op te pakken op 18 januari 2024. Prince of Persia: The Lost Crown zal beschikbaar zijn op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One, Nintendo Switch en PC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *